top of page

RECENT POSTS: 

HALLGASS MEG!

  • handy-icon_09_bw.png
  • Black YouTube Icon
  • Grey YouTube Icon

Naruto - Naruto Shippuuden

Éééés beszéljünk a shounen animékről. Mi is az a shounen? Egy fiúknak készült harcos anime. Mitől is shounen a shounen? A tömérdek harctól! Emellé társul egy főszereplő, egy srác, aki tulajdonképpen a sorozat egy idióta szereplője, habár ő, ha kell tud komoly és bizonyos esetekben okos is lenni. Mitől is főszereplő egy főszereplő? Nos, a főszereplőnek érdekesnek kell lennie. Van vele valami, amiért kiemelkedik a többiektől. Különleges képességek hordozói. Ők a "messiások" akik valamilyen megváltást hoznak, valamilyen értelemben. És van egy baromi nagy álmuk. Vannak akiknek világmegváltó álmaik vannak, valakik vezetők akarnak lenni, és e köré van építve az egész történet. Amint ez az álom beteljesül, az anime véget ér. Legalábbis véget kell, hogy érjen. És ami nagyon fontos: viccesek. Játszák az idiótát, amin jókat lehet röhögni. Keverednek a komoly, bús jelenetek a poénkodós, "deszépisazélet" jelenetekkel. Ami nem feltétlen rossz. Most pedig beszéljünk egy méltán híres shounen manga adaptációról, ami talán az egyik leghíresebb ebben a témában. Ez pedig nem más, mint a Naruto.




A történet egy kissrácról szól, aki mindig egyedül van. A falusiak undurodnak tőle, mert bele van pecsételve egy démon, méghozzá a Kilencfarkú Rókadémon. Összesen kilenc démon van (illetve tíz, de ezt majd a shippuudennél). Mindegyiket belepecsételték különböző emberekbe, akik így "tárolók", azaz jinchuurikik lettek. Tehát Uzumaki Naruto is egy közülük. A történet ninjákról, shinobikról szól és természetesen tele van harcokkal. A ninja világban öt kiemelkedő ország van, azok, amiknek a legnagyobb a területük. Ezeket együttesen az Öt Nagy Shinobi Nemzetnek nevezik. Ezek az országok pedig a Tűz Országa, a Szél Országa, a Föld országa, a Víz országa és a Villám országa. Az országokon belül vannak az úgy nevezett, rejtett faluk (nem csak az Öt Nagy-ban). Minden országban csak egy (!) van. A mi történetünk a Tűz Országának rejtett falucskájában játszódik, Avarrejtekben, avagy Konohagakureban. Három féle harci technikát alalmaznak: taijutsu, genjutsu és ninjutsu. (A 'jutsu' szó technikát jelent.) A taijutsu a kétkezes harc, bár ezek is kicsit fel vannak túrbózva, hogy "ninjásabbak" legyenek. A genjutsu, illúzió keltés. A ninjutsu (ninja jutsu - ninja technika) több féle is lehet. Vannak alap technikák, amiket már az akadémiákon is tanítanak, ezek olyan technikák, amikhez nem kell tudni használni egy elemet sem és vannak az elemi technikák. Öt alap elem (tűz, szél, föld, víz, villám) közül egyet minden ninja tud irányítani, ha megtanulja. A profibbak kettőt, talán hármat is tudnak használni, és az, hogy az összeset képes legyen valaki használni az lehetetlen. Ezen kívül az öt alapelemen kívül sok más elem is van (pl. kristály elem, jég elem, stb.), ezeket az elemeket egy bizonyos családon belül tudják csak használni, vagyis öröklődik. Ezeket Vérvonal Technikáknak (azaz Kekkei Genkai-nak) nevezik. Örökölni nem csak elemi technikákat lehet, hanem szemtechnikát is (pl. Byakugan, Sharingan, Rinnegan). Vannak még pecséttechnikák, idézőjutsuk és még sorolhatnám. De hogyan is képesek ilyen technikákat alkalmazni? Az ő testükben egy chakra nevű erő van, amit megformálva létrehozzák a jutsukat.


Tehát a Naruto a gyerekkori Narutoról szól, arról, ahogy csapatba kerül, barátokat szerez és több ember életét is megmenti, ami talán egy nap majd fontos lesz a történet szempontjából. A Naruto Shippuuden ott folytatódik, hogy Naruto hazatér a hosszú útjáról (ugyanis a Naruto utolsó részében elmegy) és újra találkozik régi barátjaival pár év elteltével. Mostanra már mindannyian felnőttek. Újjabb kihívásokba ütközik főszereplőnk és egy régi ellenfelébe is belebotlik. Ez pedig nem más mint az Akatsuki nevű szervezet, ami el akarja rabolni őt és a többi jinchuurikit, hogy gonosz célokra használják fel erejüket. A Shippuudennek két fő története van: az Akatsukival való leszámolás és a Negyedik Nagy Shinobi Háború. Egy háború rendkívül sok áldozattal jár, ez a sorozatban is így lesz. A nagy kérdések: vajon mi Madara terve? Vajon sikerül végrehajtania azt a bizonyos technikát? És ezer más amire választ kapunk a megjelenő részekben, illetve a már befejezett mangában. A főszereplő hülyeségeit kompenzálja a harcok animálása és a nagyszerű párbeszédek. Az író leckét ad nekünk; megtanítja, hogy bízzunk a társainkban, hogy nincs fontosabb a barátoknál és a családnál és, hogy nem számít milyen vagy, mindig lesz valaki aki el tud majd fogadni, olyannak, amilyen vagy, csak adnod kell önmagad...! És még ezernyi más tanulság.


A Narutoból összesen három mozifilm jelent meg, és még nyolc, ami a Shippuuden történetéhez van építve. Szerintem az összes nagyon jóra sikerült, én többször is megnéztem őket. Ezen kívül egy új mozifilm is van, ami a Naruto folytatásául szolgál, ez pedig nem más, mint a Boruto, ami Naruto fiának a történetét meséli el. Hogy lesz e még más történet is a ninja világon belül, azt talán még maga az író sem tudja. Olvastam már olyat is, hogy tervben van még a sorozat folytatása, bár már nem Naruto főszerepével, és olyat is, hogy még leadnak pár Spin-off részt és végleg vége. Ez még a jövő zenéje. De addig is, ott van még a többi OVA is, ami egy különálló történet a Naruton belül, egy kis vicces extra a sorozat mellé. Emellett egy melléksorozat is napvilágot látott, ez pedig a Naruto SD, aminek a főszerepében Rock Lee, Naruto egyik barátja áll, és az ő csapata, melynek tagja Tenten, és Hyuuga Neji. S mivel az eredeti szériában a főszereplő Naruto, nem hagyhatták ki ebből kis extrából sem, neki is sok szerep jut.


A Narutoból több videójáték is készült. Ezek közül a legismertebbek az Ultimate Ninja Storm öt része, azaz az Ultimate Ninja Storm 1, az Ultimate Ninja Storm 2, az Ultimate Ninja Storm 3, az Ultimate Ninja Storm Generations és az Ultimate Ninja Storm Revolution.


Naruto kalandjainak megálmodója Masashi Kishimoto, akinek bár nem ez az első műve, ezzel hatalmas hírnévre tett szert. A Shippuuden kalandjai még ma is folytatódnak, ugyanis az anime még nem ért a végére, jelenleg a 425. résznél tart és minden csütörtökön jelenik meg az új rész, habár már eléggé a végefele jár. Még két hatalmas küzdelem van hátra a sorozatból, ami tényleg elfog tartani egy jó pár részen keresztül. Bár a történet tele van fillerekkel (néha már túl sokkal is), úgy érzem ezekre szükség is volt, hogy jobban megismerjük a karaktereket, bár néhol nagyon irritáló volt.


Összeségében a történet fantasztikus, jó megrajzolás és az animációk. Minden elismerésem az íróé, büszke lehet magára :D. Én többször is visszanéztem egy-egy küzdelemet, többször láttam a mozifilmeket is és egyszerűen nem tudok rá unni. Azok akik nézik ezt a sorozatot, értik miről beszélek. Ha valaki egyszer elkezdte, nem tudja abbahagyni. A fillerek sokasága elég zavaró tud lenni néha, de ettől függetlenül nem bántam meg, hogy elkezdtem nézni. Mindenkinek csak ajánlani tudom.


Pontozás:

Kichi-chan: 10/9

Szupszup-san: 10/6


bottom of page